Ételallergia

ételallergia
ételallergia
Az ételallergia kialakulásáról megoszlanak a vélemények, de azt tapasztaltam, hogy a Lactobacillus egyensúlytalanság és az adott bélszakasz gyulladása mindig mérhető a rezonanciával.
Az egyik leggyakoribb vékonybél betegség, a  gluténérzékenység,  cöliacia, ami magyarul lisztérzékenységet jelent. Ez egy olyan autoimmun betegség, amit a gabonafélékben található glutén indít be és tart fenn.
Hatására a vékonybélben található bélbolyhok akár teljes egészében elsorvadhatnak, ezáltal a tápanyagok felszívódása jelentősen csökken.
A lisztérzékenység kezelésében kiemelt szerepe van a gluténmentes étrendnek, melyben a búza, rozs és árpa fogyasztása tilos. Ebben az esetben olyan specialis diéta kerül kialakításra, ami  rizsből, burgonyából, kukoricából áll. Nagy gondot jelent, hogy nagyon sok felvágott és egyéb élelmiszer is tartalmaz lisztet, ezért komoly odafigyelésre van szükség. Diéta hatására a már kialakult boholysorvadás visszafejlődik, gyógyulás következik be.


Az ételallergia tünetei


Gyerekeknél a fejlődésben való visszamaradás, emiatt fogyás, étvágytalanság,  hasmenés, előredomborodó,  nagy has, innen az elnevezése, (coelic, görögül hasat jelent) sorvadt izomzatú végtagok, ritka, vékony töredezet haj.

Felnőttkorban a cöliacia rendkivül változatos formát ölthet, legtöbbször a vashiányos vérszegénység, vagy a csontritkulás a jelző tünet, ezek a felszívódási zavar következményei.
De lehetnek olyan nem összefüggő tünetek, mint a sokidegi bántalom, pajzsmirigy rendellenes működése, különféle kisérő gyulladások pl. nyelvgyulladás is jellemezheti.
 

A tejallergia

A tejallergia kifejezés legalább kétféle problémára hívja fel a figyelmet. Lehet valaki érzékeny a tejben található úgynevezett tejcukorra (laktózra), illetve allergiás reakciót válthat ki a tejben lévő fehérje is. Ez utóbbi esetben teljes egészében száműzni kell az étrendből a tejfehérjét tartalmazó élelmiszereket is, amik egyébként lehetnek húskészítmények, konzervek, levesporok, pudingporok.
Míg az első, vagyis laktózérzékenység esetben az erjesztett tejtermékek, sajt, kefír, túró stb bátran fogyasztható.
 
 
Bai Tünde    |   2351 Alsónémedi, Temető utca 17.
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu